Life coaching

Life coachként magánszemélyek fordulnak hozzám, saját személyes elakadásaikkal, céljaikkal, amikben támogatást kérnek.

 

Miről szól a life coaching?

Mi a coaching?

 

Miben más ez, mint egy business coaching?

Life coachingban az én megbízóm az a mangánszemély, aki saját maga számára szeretné igénybe venni a támogatásomat. Ketten egyeztetjük a coaching folyamat célját, amely lehet magántermészetű kérdés, de kapcsolódhat a munkához is. A díjamat is az ügyfelem fogja állni.

 

Hogy néz ki egy coaching folyamat?

A kapcsolatfelvétel után egyeztetünk egy díjmentes személyes találkozót, ahol megbeszéljük azt, hogy mit szeretnénk elérni a coaching folyamat alatt. (Erről bővebben a következő részben.) Utána kerül sor az első tényleges ülésre, ahol már a leegyeztetett kérdéssel foglalkozunk. Egy alkalom kb. egy órát vesz igénybe, de lehet kicsit rövidebb, vagy hosszabb is. Ez után általában heti rendszerességgel találkozunk és minden héten tovább dolgozunk egészen addig, amíg a coaching folyamat el nem éri a célját. Ha elértük a célt, akkor lezárjuk a coaching folyamatot.

 

Meddig tart egy ilyen folyamat?

A life coaching folyamatokban nem fixálunk le előre meghatározott alkalomszámot, hanem hétről hétre folytatjuk addig, amíg el nem érjük a kitűzött célt. A gyakorlatban ez minimum 2-3 alkalmat fog jelenteni. Témától függően átlagban hat alkalom körül érdemes számolni, a tíz alkalmas folyamatok már hosszúnak számítanak.

 

Mi a folyamat témája?

A témát a megrendelő „hozza”, azaz azzal dolgozunk, amivel az ügyfelem szeretné. Ezek sok esetben elakadások az életben, vagy egy meghatározott cél elérése. A coaching célja az ezen való változtatás, a célkitűzés teljesítése. Amilyen témákkal hozzám fordulnak például: volt olyan ügyfelem, aki új munkahelyre került és szeretett volna gyorsan fejlődni a munkájában, hogy jobban elismerjék a főnökei; volt olyan, aki egy egész életét meghatározó területen kényszerült egy döntést meghozni és a helyes választás meghozásában kérte a segítségemet; volt olyan is, aki életét szerette volna „helyes mederbe” terelni, először anyagilag, aztán párkapcsolatilag. De ilyen témák lehetnek még: lefogyás, egészségesebb élet, időmenedzsment, pénzügyi szabadság, önismeret, önbizalom-növelés, asszertivitás, konfliktuskezelés, stresszkezelés, munka és magánélet egyensúlya, burn out, karriertervezés, motiválás, stb.

Egyszer olvastam egy jó meghatározást: “Life coaching is about gap analysis that closes the gap between life and dreams.”

 

Milyen témát nem lehet behozni egy life coaching folyamatba?

A coaching nem terápia, így nem a múltban történtek jelenre gyakorolt hatásával és azok megváltoztatásával foglalkozik, hanem egy jövőbeni állapot elérését tűzi ki célul, mindig valamilyen jelenlegi helyzet változtatását jelenti. Olyan területen, amikor terápiára lenne szükség, nem coach-hoz kell fordulni, hanem terapeutához (pszichológushoz). Az ilyen esetek pl. depresszió, szerhasználat, érzelmi, vagy fizikai abúzus, szorongás, személyiségzavar, öngyilkossági gondolatok, stb.

 

Keress fel bátran!

Kapcsolat

© 2016 - rudolfdaniel.hu